Intervju: Goran Šehovac, trener OKK SPARS-a

 Intervju

 Goran Šehovac

 

Dragi navijači,

Nova sezona, mnoštvo utakmica, učešće u domaćem i regionalnom takmičenju je pred nama. OKK Spars je počeo sa pripremnim periodom za narednu takmičarsku sezonu. Seniorski tim, u podmlađenom sastavu, sa novom energijom i entuzijazmom je počeo sa prvim ovosezonskim treninzima.

Danas Vam predstavljamo novog trenera seniorskog tima, Gorana Šehovca, koji će svojim znanjem, iskustvom i dolaskom u naš klub sigurno donijeti novu svježinu i energiju, a ne sumnjamo i dobre rezultate.

Goran Šehovac je rođen 13.01.1978. godine u Saajevu. U svojoj trenerskoj karijeri, može se pohvaliti ulogom selektora kadetske i juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, kao i trenerskim angažmanom u košarkaškim klubovima Slavija, Građanski, Vogošća i Bosna.

Gospodine Šehovac, prošlo je nešto više od 10 dana od kada ste sjeli na klupu Sparsa, a sa ekipom, u kompletnom sastavu ste počeli raditi prije nekoliko dana. Kakav je Vašutisak nakon ovog kratkog vremena koliko ste u klubu? Je li to upravo ono što ste očekivali prije dolaska u Spars ili vas je nešto iznenadilo, bilo pozitivno ili negativno?

S obzirom na kratko vrijeme koje smo proveli skupa, utisci su pozitivni. Nisam mnogo iznenađen, jer sam poprilično upoznat sa radom OKK Spars i znam koliko je rada, truda i energije uloženo da bi se obezbjedili svi potrebni uslovi za rad sa igračima, kako seniora tako i mlađih kategorija. Rad nam je u tom segmentu jako olakšan.

Da li Ste zadovoljni uslovima rada i da li će biti dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu pred novu sezonu, koja počinje za nešto više od mjesec dana?

S obzirom da znam kakva je situacija i u drugim klubovima, mogu da kažem da imamo vrhunske uslove, koji će nam olakšati rad. Mislim da imamo dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu za sve ono što nam predstoji u narednom periodu. Nadam se da će nas zdravlje poslužiti i da igrači neće imati povreda, posebno sada jer krećemo sa bazičnim dijelom priprema, jer bi to poremetilo kompletan trenažni proces za nastavak priprema i početak takmičarske sezone.

Da li ste upoznati sa klubovima koji će igrati ABA 2 ligu i možete li uporediti kvalitet igrača i uslova za rad? Kakva su Vaša predviđanja, da li će liga biti izjednačena?

Dosta timova je promijenilo rostere, ne znamo još uvijek da li su spiskovi finalizirani, tako da ćemo o tome da razmišljamo kada počnupripremne utakmice i takmičarski dio, da ispratimo njihovu igru i rezultate, kako i sagledali kompletnu sliku, vidjeli gdje smo mi i da se dobro pripremimo za protivnike koje nas očekuju.  Što se tiče lige, mislim da je rano za bilo kakve procjene. Liga sigurno neće biti lagana, dosta je novih igrača, neki timovi su se dosta pojačali i zbog toga mislim da je rano pričati o tom dijelu.

Bili ste selektor omladinskih selekcija reprezentacije Bosne i Hercegovine, trener Slavije, Građanskog, Vogošće i Bosne. Da li je teže raditi u reprezentaciji ili u klubu ?

Razlika između rada u reprezentaciji je velika. Ako govorimo o uslovima rada, teže je raditi u reprezentaciji, jer uslovi nisu na zadovoljavajućem nivou. A kada je u pitanju sve ostalo, teže je raditi raditi u klubu, samim tim što sezona duže traje, mnogo više fizičkog i psihičkog napora se ulaže, ali imate i dosta vremena da stvari korigujete i finalizirate ih na najbolji način, u odnosu na reprezentaciju u kojoj provedete mjesec dana sa igračima na okupljanju pred takmičenje koje traje 10-15 dana.

Što vama znači izbor za trenera OKK Spars-a?

Dolazak u OKK Spars mi daje jedan ogroman motiv i plus za moju karijeru, prilika da radim sa nekim od najtalentovanijih igrača, što se tiče naše države ali i regiona. Kroz ova dva takmičenja sigurno imamo dobru prilika da svi iskažemo svoje znanje i kvalitet.

U protekloj sezoni smo svjedočili „povratku“ košarkaškog sporta i navijača na tribine , nakon dugo godina u glavnom gradu. Šta je uzrok takvog odnosa prema sportu u našem gradu, ali i generalno u državi?

Mislim da je poražavajući odnos općinskih, gradskih, kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti generalno prema sportu, a posebno o košarci koja je jedan od najtrofejnihih sportova u našoj državi. Teško je održati kontinuitet, i u amaterskom i u profesionalnom sportu, bez adekvatne pomoći. Kroz primjer iz regiona, možemo vidjeti kakvu podršku vlasti pružaju klubovima i reprezentacijama. Jako je teško napraviti bolji rezultat bez odgovarajuće pomoći i nije dovoljno samo par entuzijasta da sve isprate. Mi ulažemo ogroman trud i rad da bi se napravili kvalitetnog igrač, ali nemamo uslove niti priliku i da da ga zadržimo, napravimo veći i bolji rezultat, kao što imaju klubovi iz regije i Evrope, koji imaju šta da ponude i dobiju gotov proizvod. Generalno u sportu nam treba podrška, da bi nam mladi sportisti ostali i pravili rezultate u svojoj državi.

I za kraj, Vaša poruka navijačima, ali i svim iskrenim zaljubljenicima u košarku?

Poruka svim navijačima je da dođu na utakmice, da nam pomognu, jer je sigurno lakše igrati uz navijače. Oni su veliki podsticaj za sve ono što nas očekuje, da bolje radimo, treniramo igramo i da pravimo dobre rezultate.

Offers and bonuses by SkyBet at BettingY com

Facebook Fan page