Kontakt

 

Domaćin turnira: OKK Spars

- Adresa: Zvornička 23, SD "Novo Sarajevo" - Grbavica, 71 000 Sarajevo

- Kontakt telefon: +387/61 972-699 ili +387/61 682-833

Program i organizacija

PROGRAM I ORGANIZACIJA TURNIRA

OKK Spars sa porodicom Hadžić, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministra Mirvada Kurića organizuje turnir Sabit Hadžić. Turnir je na rasporedu 21, i 22. septembra. Na turniru će učestvovati seniorske ekipe iz regiona. Turnir se igra u spomen na velikog čovjeka, europskog prvaka, osvajača olimpijske medalje i dugogodišnjeg selektora naše reprezentacije.

Raspored utakmica prvog Međunarodnog memorijalnog turnira "Sabit Hadžić"

Petak, 21.09.2018.

1) 17:45h HKK ZRINJSKI - KK SLOBODA 

2) 19:30h OTVARANJE TURNIRA

3) 20:00h OKK SPARS ZIRAAT BANK - UBSC GRAZ

Subota, 22.09.2018.

1) 17:00h - UTAKMICA ZA 3. MJESTO

2) 19:00h - FINALE

Učesnici turnira

Učesnici prvog međunarodnog memorijalnog turnira "Sabit Hadžić" 

1) HKK ZRINJSKI

O klubu:

Hrvatski košarkaški klub Zrinjski Mostar je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine. Po prvi put u 20 godina prekinuta je dominacija velikana kao što su KK Bosna, KK Široki i KK Igokea. U jeku ratnih događanja u Mostaru 1992. godine, nekolicina entuzijasta na čelu sa Marijofilom Džidićem, Željkom Budimirom, Stankom Jelčićem, Branimirom Martincem, Zvonimirom Buntićem i drugima, utemeljuju Hrvatski košarkaški klub Zrinjski. Osnivačka skupština, zbog ratnih djelovanja u Mostaru, održana je 23. listopada 1992. godine u Međugorju. Košarkaši Zrinjskog svoju prvu službenu utakmicu igraju u Dubrovniku, a boje kluba branili su: Josip Kožul, Jozo Prskalo, Samir Lerić, Marinko Erić, Dženan Rahimić, Toni Blažević, Mario Bogdanović, Darko Andrić, Eldin Karić i dr. U svojoj prvoj takmičarskoj sezoni natječu se u Drugoj hrvatskoj ligi Jug, uz odobrenje HKS, i bez obzira na tek formiranu ekipu, igrali su vrlo važnu ulogu i bili pravo osvježenje u ovoj ligi, i odužili se svima koji su im omogućili da se takmiče, odličnim igrama, pogotovo na svom parketu u Metkoviću, gdje je bilo privremeno sjedište. To je trajalo dvije godine, sve dok 1994. godine kadetima Zrinjskog nije bilo, nakon što su bili pobjednici u svojoj grupi, zabranjeno nastupanje u završnici prvenstva Hrvatske od strane HKS uz obrazloženje da su iz druge države. Tada Upravni odbor Zrinjskog donosi odluku o istupanju iz daljnjeg takmičenja u Hrvatskoj te pokreće inicijativu za osnivanje Košarkaškog saveza Herceg-Bosne gdje je dao veliki doprinos organiziranju komplet lige. Ekipa HKK Zrinjski Mostar je ustvari bila reprezentacija Herceg-Bosne. HKK Zrinjski je u Ligi Herceg-Bosne više uspjeha imao sa mlađim kategorijama nego sa seniorskom ekipom, tako su kadeti i juniori bili prvaci Herceg-Bosne dok seniorima to nije pošlo za rukom. Krajem 2017. godine osniva se druga kategorija ABA lige. U premijernoj sezoni Zrinjski je imao uspješan nastup, koji je sudjelovanje izborio izravnim plasmanom na osnovu rezultata u nacionalnom prvenstvu te je naš klub bio jedan od najposjećenijih u ligi (prosjek 1000 gledatelja po utakmici) koji je prepoznala i Arenasport TV koja je odradila svih 11 prijenosa iz Mostara. Najveći uspjeh stigao je 2018. godine, kada je momčad Zrinjskog po prvi puta u svojoj povijesti osvojila naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Tijekom cijele sezone 2017/18 Zrinjski je dominirao Prvenstvom BiH, te je zasluženo osvojio prvo mjesto pobijedivši tada u finalu aktualne peterostruke prvake momčad Igokee na njihovom terenu ukupnom serijom od 3:1. Klub je od svog osnivanja rada veliku pozornost pridodavao omladinskoj školi, kroz koju je prošao veliki broj igrača. Mlade selekcije su nastupile na velikom broju turnira, a osvojeno je i nekoliko titula prvaka Herceg-Bosne. Niz igrača ponikao u omladinskoj školi pronašao je svoje mjesto i u prvoj momčadi kluba, ali i u klubovima širom svijeta.

2) KK SLOBODA UŽICE

O klubu:

KK Sloboda Užice je srpski košarkaški klub iz Užica. Trenutno se takmiči u drugoj ligi Srbije. Januara 1950. godine u tadašnjem Titovom Užicu formirane su dvije košarkaške sekcije: jedna pri gradskom gimnastičkom društvu, a drugi pri sportskom društvu "Prvi Partizan". Nešto kasnije iste godine košarkaši koji su bili pri gradskom gimnastičkom društvu prešli su u sportsko društvo "Sloboda" i tako nastala je nastala košarkaška sekcija "Sloboda". U istom vremenu formirana je i ženska košarkaška ekipa 1953. godine. Zatim je košarkaška sekcija vrlo brzo prerasla u Košarkaški klub Sloboda. Prelaskom pod patronat Valjaonice bakra u Sevojnu, košarkaški klub je promijenio ime u KK Sevojno. 1972. godine promijenio je ime u KK Raketa, nakon prelaska u sportsko društvo "Raketa", a već 1976. godine u KK Prvi Partizan (SD "Prvi Partizan"), koje je zadržao do 1991. godine. Najveći uspjeh kluba je učešće u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, u sezoni 1988/1989 kada su zauzeli pretposljednje 11. mjesto. Nakon rasformiranja Prve lige Jugoslavije, usljed raspada SFRJ, klub je nastavio takmičenje u Prvoj ligi SR Jugoslavije. U sezoni 1991/1992 zauzeo je 7. mjesto i zbog povlačenja bosanskih i makednoskih klubova iz lige obezbjedio je učešće u Kupu Radivoja Korača. Ipak zbog nametnutih sankcija tadašnje KK Užice nije moglo da se nastupi u Kupu Radivoja Korača, dok je u istoj sezoni 1992/1993 u Prvoj ligi završio na posljednjem mjestu i ispalo u niži rang. Klub je od 1991. godine do 2001. godine nosio ime KK Užice, od 2001. do 2004. godine KK Forma Plej Of, a od 2004. do 2006. godine KK Gradina. Konačno se 2006. godine vratio u sportsko društvo Sloboda i od tada nosi svoje prvobitno ime KK Sloboda. Klub se u sezoni 2009/10 takmičio u Srpskoj ligi (treća liga), ali su se dogovorili sa kraljevačkim KK Mašinac da zamijene rang, tako je Mašinac koji se na ovaj potez odlučio zobg teške finansijske situacije, prešao u Srpsku ligu i dobio novčanu nagradu od 5 miliona dinara, a Sloboda je prešla u prvi rang. Sloboda je svoju prvu sezonu u Košarkaškoj ligi Srbije završila na devetom mjestu, dok je naredne godine 2011/12 bila deseta. Godine 2013. po prvi put je igrala na završnom turniru Radivoja Korača, ali je u četvrtfinalu poražena od Partizana. U sezoni 2012/13 pobjedom u posljednjem kolu u gostima beogradskom Radničkom zauzela je peto mjesto i plasirala se po prvi put u Super ligu Srbije, među najboljih 8 ekipa. Ipak već u sezoni 2013/14 takmičenje je završila na posljednjem mjestu i ispala u niži rang i posljednje četiri sezone igra Drugu ligu Srbije. 

3) UBSC GRAZ

O klubu: 

UBSC Graz osnovan je 1977. godine od spajanja dva kluba BUG i UBBC Graz. Službeni datum osnivanja UBSC Graz je 1956. godina. Od tada seniorski tim uvijek igra prvu ili drugu Bundes ligu. 2009. godine UBSC Graz dobija i generalnog sponzora, a to je Raiffeisen Banka. Kroz posvećenost Raiffeisen Banke i drugih sponzora ove momčadi daju im mogućnost takmičenja u Admiral Basketball Bundes ligi. UBSC Raiffeisen Graz radi i sa mladim košarkaškim talentima i pored odličnog rada sa omladinskim kategorijama u klubu organizuje i brojne projekte u gradskim školama.

 

 

4) OKK SPARS

 Domaćin turnira

Offers and bonuses by SkyBet at BettingY com