by acls us

Intervju: Alija Pirić

 Pirić Alija, visok 209 centimetara, rođen 12.aprila 1997 godine u Tuzli. S njim smo razgovarali o njegovim počecima,karijeri, klubu, ambicijama i budućnosti koja ga očekuje.

 Razgovarao: Sakoč Admir

 

Gdje si napravio svoje prve košarkaške korake i ko ti je bio prvi trener?

Košarku sam počeo trenirati u KK „Magic“ Tuzla u septembru 2005 godine kod trenera Damira Kuranovića. U septembru 2012. godine došao sam u OKK Spars iz Sarajeva. Tako je sve počelo.

Koga bi izdvojio od ljudi koji su najviše uticali na tvoj košarkaški razvoj?

Prije svega trener Damir Kuranović, koji je mnogo uticao na moj košarkaški razvoj i sigurno je da mi je on usadio volju i želju za igranjem košarke. Sada bi htio izdvojiti moje sadašnje trenere u OKK Sparsu Senada Redžića i Marka Trbića .

Košarkaš si sarajevskog Sparsa. Da li si zadovoljan u Sparsima. Čime se Sparsi izdvajaju od ostalih klubova u BiH po tvome mišljenju?

(Alija Pirić - broj 15 - sredina slike)

Sparsi se izdvajaju od ostalih klubova zbog toga što imaju najbolje uslove za rad u BiH a „posljedica“ toga su igrači koji su na dobrom putu da naprave zavidne košarkaške karijere. Tu je veliki broj reprezentativaca iz cijele Evrope i svakom mladom igraču je zadovoljstvo i san biti dio jednog ovakvog kolektiva.

Bio si u timu Sparsa koji je učestovao na kvalifikacionom turniru eurolige u Rimu, koji se plasirao na završni turnir u Londonu ove godine?

Da tačno,osjećaj je predivan.Ja sam bio najmlađi igrač i svaka sekunda tamo je za mene bila dragocjena. Naravno, nadam se da ćemo i dalje učestvovati na sličnim turnirima gdje ja trebam da pokažem ono zbog čega sam tu.Nadam se i pokušat ću da izborim svoje mjesto i za London.

Kadetski si reprezentativac BIH.

Da, kao mlađi kadet odigrao sam sedam utakmica za U16 Reprezentaciju BiH u periodu januar-juni 2012. godine na međunarodnim turnirima u Sarajevu, Travniku, Sloveniji i Crnoj Gori. U sezoni 2012/2013 nastupam za kadetsku i juniorsku selekciju OKK Spars i imamo velike ambicije u završnicama prvenstva BiH.Nadam se da ćemo ponoviti uspjehe od prošle sezone i otići još korak dalje, te osvojiti i titulu u kadetskoj kategoriji.

Prema portalu www.eurohopes.com Alija Pirić se nalazi se na 8. mjestu najboljih evropskih košarkaša rođenih 1997. Godine.Poredak je sledeći.
1. Stefan Peno PG,

2. Georgios Papagiannis C,

3. Lovro Mazalin SF,

4. Nedim Djedovic SF,

5. V. Charalampopoulos SF,

6. Jonathan Barreiro SF,

7. Andrea La Torre PF,

8. Alija Piric C,

9. Niklas Kiel PF,

10. Furkan Korkmaz SG.

Učestvovao si na Jordan Classic kampu u Barceloni od 1-4. marta ove godine , kao jedan od 40 najboljih evropskih košarkaša u kadetskom uzrastu.

Da bilo je to nezaboravno iskustvo za mene.

Košarka u BiH nije na zavidnom nivou. Šta treba učiniti kako bi se bh. košarka vratila u vrh? Kako motivisati i proizvesti mlade igrače?

Ja mislim da će se košarku u BiH čekaju bolji dani.Imamo veliki broj mladih i talentovanih igrača.

Koji su tvoji planovi, bar što se tiče bliske budućnosti?

Trebam mnogo raditi, imam najbolje trenere u BiH i to je put za uspjeh.

Vidiš li sebe u NBA ligi u budućnosti ?

Naravno da bi volio igrati u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Nije nemoguće?

Share

Facebook preporuke

OKK "Spars" Sarajevo 2005.-2016. © Sva prava pridržana. Template: Gavick